HTML

MonoLit

Minden jó irodalmi mű egyedi és egyéni: mono-literatúra

Friss topikok

  • Hajnalcsillag26: Ez a zanza is klassz lett. :) (2012.08.12. 22:07) 2D-s élmény
  • Hajnalcsillag26: Mindegyiken sokat nevettem, de ez az egyik kedvenc. Egy Múzsa nincs a láthatáron? :) Régen írtál m... (2012.08.12. 21:57) Az igazság
  • a.anami: :) (2010.05.31. 08:12) A próféta
  • skepticX: Köszönöm, jól esik. A zsenialitásomban jómagam is kételkedem :) Ismerkedem az írással, aztán csiná... (2010.05.27. 14:05) Az Ufizziben
  • victim4: Ez már-már a Vasváry Mester magaslatait közelíti. (2010.05.21. 11:14) Helyes ragozás

2016.11.06. 07:50 skepticX

Bolhapiac

Róka Kálmán lehajolt és felállította az apró kristályvázát, amit egy figyelmetlen vásárló (ami Kálmánt illeti: szimpla ténfergő érdeklődő, merthogy nem vett semmit) az imént véletlenül felrúgott. Mikor felegyenesedett, vörös pöttyöket látott. Elszédült. Hiába, nem volt már fiatal, de hetvenévesen is minden szombaton és vasárnap kijárt a bolhapiacra árulni a portékáját.

Az érdeklődők és a vásárlók mit sem tudtak arról, hogy mindent, amit a kis asztalára és aköré tett, valójában saját céljaira szerezte be, és csak miután kiábrándult egy-egy tárgyból, döntött úgy, hogy eladja.

Hagymázas hungarista lapkivágások, szabadkőműves évkönyvek, gazdag, de homályos szimbolikájú nippek, írott Bach CD-k, kabbalista metszetek másolatai, Kámaszútra kártyák, sőt egy eredeti franciskánus csuha is, ami senkinek se kellett - mind a 20. századból, abból az időszakból, amikor az emberiség meg volt győződve arról, hogy rövidebb utakon szerezheti meg a Tudást. Ezt maga Kálmán is elhitte egykoron, de ő is, mint a világ, alaposan megsínylette ezt a hitét. Soha senkinek nem beszélt erről. Özvegy volt, gyermektelen.

A 21. században, két nappal a halála előtt (bár ő erről mit sem tudott), nem igazán hitt már semmiben. Ezért is volt olyan gazdag a tárgyi kínálata. Kis otthonában a legszükségesebb bútordarabokon kívül már csak a régi, bekeretezett esküvői fotója emlékeztette, hogy talán mégis minden ember életében egyszer-egyszer, egy röpke pillanatra felcsillan a Tudás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://monolit.blog.hu/api/trackback/id/tr4211933685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása